Kerk-app ‘Hervormd Westerhaar’
Tijden veranderen, van Statenvertaling naar Herziene Vertaling en de Nieuwe Bijbelvertaling. Van Psalmen en gezangen naar een Opwekkingslied of op Toonhoogte nummer. We gaan met de tijd mee en zo ook digitaal gezien. De kerkenraad heeft besloten om samen met de firma Donkey Mobile aan de slag te gaan met een Hervormd Westerhaar app. Deze app biedt ons als gemeente de mogelijkheid om ook digitaal en door de week met elkaar betrokken te zijn, snel nieuwsberichten te kunnen delen zonder dat u aan ‘Facebook’ moet en we kunnen makkelijk digitaal collecteren.
De app spreekt voor de meesten voor zich en u kunt gerust Ernst-Jan, Lambertine of een ander gemeentelid aanspreken hoe te installeren en hoe het werkt. We willen graag een keer na afloop van de dienst of onder het koffiedrinken een uitleg geven, schiet ons vooral aan, maar probeer elkaar als gemeenteleden ook te helpen.
De app spreekt eigenlijk voor zich, maar middels deze mail informeren we jullie door middel van screenshots en filmpjes hoe het gedownload moet worden, hoe het aanmelden werkt en hoe de app in elkaar steekt.
Heel veel succes en plezier met ‘uitvogelen’ van deze app, een digitale informatiebron, verbinder tussen gemeenteleden en communicatiemiddel.
p.s. de filmpjes zijn zonder geluid en zijn met een iphone gemaakt en dus zullen de filmpjes vanaf een iphone zijn.
Dit ziet er iets anders uit qua het installeren en downloaden als android, maar de app is qua inhoud hetzelfde.
Stap 1: installeren
Ga naar je app-store of google play store. En zoek op ‘Hervormd Westerhaar’.
Stap 2: aanmelden
Open de zojuist gedownloade app met het ‘pkn’logo.
Wanneer je op het icoon hebt geklikt opent de app en vraagt het om een aanmelding met een mailadres en een bevestiging via een mail die je ontvangt. Doorloop de stappen die op je scherm staan.
Nu komen de beheerders in actie, zij ontvangen een melding dat er iemand lid wil worden. Je moet worden goedgekeurd. Als de goedkeuring is voltooid komen we aan bij stap 3.
Voor een stap voor stap filmpje van stap 1 en 2:
Stap 3: je account instellen
Als je bent goedgekeurd door de beheerders is de app open en kun je allereerst je account gaan instellen.
Dit doe je door te klikken op het kopje ‘profiel’ linksonder in de app. Vervolgens klik je op ‘bewerk profiel’ en kun je invullen wat je wilt.
Voor de clubleiding is het handig erbij te zetten dat je clubleiding bent, kinderoppas, tuinploeg, kerkblad redactie, etc, onder functie. Je geboortedatum, een kort stukje tekst. Wat jij wilt laten weten dat vul je in.
Voor een stap voor stap filmpje van stap 3:
Stap 4: de app gebruiken
De app bestaat in basis uit 5 knoppen. Deze knoppen staan onderin het scherm.
- Mijn kerk
- Dit is een knop waaronder informatie door de beheerders wordt geplaatst, als het ware een snelle informatiebron om bijvoorbeeld te laten weten dat we a.s. zondag weer mogen zingen, als gemeentelid kun je niet namens hervormd westerhaar wat plaatsen, maar wel reageren. In de groepen kan iedereen wat plaatsen.
- Mijn kerk bestaat ook uit groepen, klik op de knop ‘mijn kerk’ en klik op ‘ontdek’ zo kun je lid worden van de groep ‘boekenkamer’ om meer te weten te komen over de boekenkamer, of ‘ouderlingen’ om onderling informatie te delen als ouderlingen en elkaar op de hoogte te houden, roosters te delen etc. De groepen bereik je door op ‘ontdek groepen’ te klikken. Wanneer je lid wilt worden van groepen klik je op ‘vraag toegang’ en de beheerders geven je er toegang toe.
Het kan zo zijn dat je al lid bent van een groep, dan heeft Ernst-Jan of ik je al in een groep geplaatst toen je je aanmeldde omdat je bijvoorbeeld kerkrentmeester bent of jeugdouderling en ook in de jeugdraad zit.
Ook kun je een groep aanmaken als je je eigen commissie mist..
-
- Als je bent aangemeld voor een groep zie je onder ‘Mijn kerk’ ook de informatie van die groep verschijnen. Elke groep kan een eigen icoon hebben, de centrale berichten zijn altijd geschreven namens ‘Hervormd Westerhaar’ en hebben een oranje icoon
- Agenda
- Dit spreekt voor zich, in de agenda komen alle agenda punten in te staan. Het rooster van de diensten staat erin, maar ook ons dienstrooster, als je je aanmeld dan melden wij je ook aan voor de groep ‘kerkenraad’ en zo verschijnt ook de agendapunten van de kerkenraad onder de agenda. Esther kan ik bijvoorbeeld ook lid maken van de vrouwenvereniging en vervolgens ziet esther dat 1 september ook de vrouwenvereniging start. Bert ziet dit weer niet omdat hij geen lid is van de groep vrouwenvereniging. Het is even zoeken hoe we dit gaan inkleden. Maar de alledaagse dingen zoals kerkdiensten en vergaderingen van de kerkenraad zetten we er sowieso in.
- Per agenda punt kun je pdf’s, plaatjes, etc. toevoegen. Zo heb ik bij de evangelisatiedienst van 15 juli de poster toegevoegd, maar we kunnen hier ook een liturgie bijvoorbeeld toevoegen
- Dit spreekt voor zich, in de agenda komen alle agenda punten in te staan. Het rooster van de diensten staat erin, maar ook ons dienstrooster, als je je aanmeld dan melden wij je ook aan voor de groep ‘kerkenraad’ en zo verschijnt ook de agendapunten van de kerkenraad onder de agenda. Esther kan ik bijvoorbeeld ook lid maken van de vrouwenvereniging en vervolgens ziet esther dat 1 september ook de vrouwenvereniging start. Bert ziet dit weer niet omdat hij geen lid is van de groep vrouwenvereniging. Het is even zoeken hoe we dit gaan inkleden. Maar de alledaagse dingen zoals kerkdiensten en vergaderingen van de kerkenraad zetten we er sowieso in.
- Geven
- Het kopje geven is een supermooi middel en tevens vervanger van de qr-code. Het is een digitale manier van collecteren waarbij de collectes aangepast kunnen worden naar wens door de beheerders.
Hoe werkt het? Je moet het zien als digitale collectemunten. Normaal gesproken ga je naar de akker en koop je voor 50,- munten en heb je die munten in de kast thuis liggen. Nu koop je 50,- tegoed, ligt het tegoed op een rekening en iedere keer als je wat wilt geven dan geef je weg van je tegoed. Is je tegoed op dan zijn je munten op en moet je nieuwe halen. De kerkrentmeesters krijgen wekelijks een overzicht met de giften en zo wordt het precies verdeeld zoals de gemeenteleden geld geven en niet de verdeelsleutel 2/3e – 1/3e . Ook kunnen er bijvoorbeeld tijdelijke collectes ingezet worden voor stichting Waypoint of een avondmaalscollecte. Alles is aanpasbaar.
Standaard staat je gift op 2,50, maar dit kun je zelf meer of minder maken met de + en – .
Als je tegoed op je account zet verschijnt er op je rekening ‘hervormd westerhaar’ waardoor de gift gewoon aftrekbaar is voor de belasting.
- Gemeente
- Dit zijn alle leden van de gemeente. Spreekt voor zich. Je kunt iemand aanklikken, als ik bijvoorbeeld André aanklik dan zie ik zijn telefoonnummer en kan ik hem zo bellen door op dat nummer te klikken. Ideaal!
- Profiel
- Dit is reeds uitgelegd onder stap 3.
Help elkaar, zegt het voort en bij vragen.. Schiet Ernst-Jan Mensink of Lambertine Schipper (of uw overige mede gemeenteleden) aan. Tot ziens in de app!